Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 28.10.2010
Tematica: legea învăţământului – predarea limbii române ca a doua limbă
Categoria articolului: reportaje
Pagina (dacă este cazul): 3
Titlul articolului: Guvernul a aprobat legea educaţiei. Funeriu cere opoziţiei să o accepte pentru ca „securea războiului să nu facă ravagii pe tărâmul educaţional.
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.gandul.info/news/guvernul-a-aprobat-legea-educatiei-funeriu-cere-opozitiei-sa-o-accepte-pentru-ca-securea-razboiului-sa-nu-faca-ravagii-pe-taramul-educational-7593254



După o şedinţă de Guvern de peste patru ore în care au trecut în revistă 1.224 de amendamente depuse la proiectul legii educaţiei, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a anunţat joi, la ora 1.00, că Executivul a aprobat forma finală a actului normativ pe care urmează, în nouă ore, să-şi angajeze răspunderea în Parlament.

După o şedinţă de Guvern de peste patru ore în care au trecut în revistă 1.224 de amendamente depuse la proiectul legii educaţiei, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a anunţat joi, la ora 1.00, că Executivul a aprobat forma finală a actului normativ pe care urmează, în nouă ore, să-şi angajeze răspunderea în Parlament.

Întrebat dacă Guvernul va reuşit să ducă până la capăt joi acest demers, având în vedere că liderii opoziţiei vor să amâne angajarea răspunderii pe lege pentru săptămâna viitoare, Funeriu s-a declarat convins că totul va decurge conform calendarului stabilit.

 

"Din informaţiile pe care le am, da (azi, la 10.00 Cabinetul îşi angajează răspunderea- n.r.), pentru că, aşa cum ştiţi, plenul a fost convocat, în vederea acestei angajări a răspunderii. În consecinţă, se merge, din punctul meu de vedere, pe procedură", a spus ministrul. El a adresat un mesaj de solidaritate din partea liderilor politici pe acest subiect.

"Adresez un îndemn de deschidere tuturor liderilor politici înspre educaţia din România. Această lege nu este decât începutul şi cel mai important lucru o continuitate a educaţiei trebuie să existe indiferent cine este la guvernare. Mâna mea este întinsă pentru toţi cei care poate cu care am avut disensiuni în trecut, dar acel moment al disensiunilor va fi dispărut atunci când ea va fi adoptată. E bine, mâna mea este întinsă, va fi totdeauna întinsă pentru a avea o atitudine constructivă pentru educaţie", a continuat acesta.

Un scurt atac la Antonescu şi Ponta

Cu toate că a invocat "mâna întinsă" către colegii de la toate formaţiunile politice pentru binele sistemului educaţional românesc, Funeriu a lansat câteva săgeţi cu privire la liderii opoziţiei.

"Eu speram şi sper în continuare că cei doi lideri de partid înţeleg interesul naţiunii de a avea un sistem educaţional în primul rând stabil şi invitaţia mea este să participe la tot ce înseamnă accelerarea punerii în aplicare a mai multor lucruri care sunt foarte bune în această lege. Este o decizie politică şi regret că politicul încă odată-suntem după o moţiune de cenzură care nu a trecut astăzi, prin urmare eu consider acest lucru ca o gesticulaţie politică şi sunt convins că lucrurile vor merge în continuare în funcţie de agenda publică şi nu de agenda politică şi să ştiţi că agenda publică a oamenilor este ca educaţia să meargă mai bine şi nu neapărat reuniuni de Birouri Permanente", a spus ministrul Educaţiei. "Sper că securea războiului politic nu va face ravagii pe tărâmul educaţional şi vom găsi acea cale spre consens care din păcate ne-a lipsit de prea multă vreme. Îi invit pe toţi oamenii politici să pună umărul împreună cu noi la reclădirea învăţământului românesc", a declarat acesta.

Şi dacă angajarea răspunderii se amână? Funeriu filosofează

Întrebat cum afectează o eventuală amânare pentru săptămâna viitoare a angajării răspunderii Executivului pe legea Educaţiei, Daniel Funeriu a început să filosofeze.

"Fiecare minut, fiecare zi în care întârziem adoptarea unei legi a educaţiei care să aducă stabilitate în sistemul ne va îndepărta de ţinta unui învăţământ de calitate pentru copiii noştri cât mai rapid. (...) Această tărăgănare, şi vreau să spun foarte clar nu este o tărăgănare inocentă. Este tărăgănarea celor care ştiu că nu pot supravieţui nici din punct de vedere politic, nici din punct de vedere educaţional într-un sistem educaţional liber.Există o foarte mare frică a foarte multor lideri politici de un sistem educaţional şi de un sistem politic clar, transparent. Acesta este un motiv principal pentru care această lege a fost tărăgănată. Fiecare zi de tărăgănare a acestei legi este o pierdere pentru copiii noştri, pe care eu nu pot să mi-o asum", a spus ministrul, adăugând apoteotic că "niciun consum de energie nu este prea mic pentru a încerca să faci din şcoala românească un drum către visul fiecărui copil".

Ce s-a schimbat în forma finală

După ce a refuzat să răspundă câte amendamente au fost acceptate din cele peste 1.200 depuse de parlamentari, declarând "ministrul educaţiei se concentrează pe fond, iar de aceste lucruri se ocupă un întreg aparat tehnic, Funeriu a confimat schimbările în forma finală deja anunţat de Gândul. Printre cele mai importante modificări se numără faptul că directorii unităţilor de învăţământ vor avea dreptul să facă parte dintr-un partid, dar fără să mai ocupe funcţii de conducere sau de demnitate publică, iar rectorii universităţilor vor fi desemnaţi fie prin vot secret exprimat de cadrele didactice, fie de către o comisie care va include şi studenţi În acelaşi timp, rudele de până la gradul 3 nu vor mai putea ocupa simultan funcţii de conducere în universităţi. 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.